Rețete simple
Rețete simple sănătoase și ușor de gătit folosind ingrediente clasice la îndemâna oricui pe care vi le recomandăm cu multă căldură.
Ingrediente: 250 g paste, 250 g ciuperci, 20 g sare, 100 g ceapa, 30 g unt, 100 ml vin alb, 200 g smantana, 2 g piper, 100 g nuci.
PREPARARE
Ciupercile si ceapa, curatate si spalate, se taie felii. Acestea se pun la prajit in untul topit si se sting cu vin. Dupa ce acesta a scazut, se adauga smantana si condimentele.
Intr-o tigaie fara ulei, se rumenesc nucile taiate.
Peste sos se adauga pastele fierte si nucile rumenite, amestecandu-se usor. Se servesc alaturi de nuci si verdeata.
Ingrediente: 250 g paste spirale, 50 g unt, 4 cotlete mari, 75 ml vin rosu, 2 lingurite de cimbru proaspat maruntit, 60 ml zeama de supa de pui, 1 lingura de zeama de coacaze, 90 g coacaze (proaspete sau din conserva).
PREPARARE
Cotletele se pun la prajit in 30 g unt, dupa care se scot si se pun separat pe o farfurie incalzita in prealabil. In tigaia cu unt se pune vinul la fiert, se reduce focul si lasam sa fiarba pana isi injumatateste cantitatea. Se adauga cimbrul, supa si zeama de lamaie si se lasa la fiert inca vreo 3 minute, iar in final se mai pun si coacazele. Untul ramas se taie cubulete si se adauga treptat in sos, apoi si cotletele. Se servesc cu paste.
Ingrediente: 500 g paste, 90 g unt, 250 g dovleac sau morcovi, 1 lingura de ceapa proaspat maruntita, ½ lingurita nucsoara maruntita, 30 g parmezan ras.
PREPARARE
Dovleacul sau morcovii se pun la fiert cca 4 minute in 60 g unt topit. Se adauga ceapa, nucsoara, untul ramas, parmezanul si pastele fierte. Se amesteca bine si se serveste imediat.
La 500 g paste (6 portii), se adauga 200 g de mac rasnit, 100 g zahar, 150 g unt inmuiat si putina sare.
Ingrediente: 500 g paste, 250 g carne de porc tocată, 1 ceapă mare, 1 căţel de usturoi, 50 g calcaval afumat ras, 100 ml smântână, ulei, ½ legătură maiorană proaspătă, sare, piper.
PREPARARE
Ceapa tăiată cubuleţe şi usturoiul pisat se călesc în ulei.
Se adaugă carnea tocată, care se prăjeşte. Se condimentează cu sare, piper şi maiorană.
Se amestecă şi smântâna în conţinut.
Totul se pune peste pastele fierte şi strecurate şi se serveşte cu caşcavalul deasupra.
Punem carnea la fiert in apa rece, la foc mic:
3 litri de apa, tacamul de la un pui de 1-1,5 kg.: cap, gat, picioare, aripi, piept, spate.
Culegem spuma formata si adaugam sare, dupa gust.
Cand carnea a fiert pe jumatate, adaugam zarzavatul:
- o ceapa mijlocie crestata in patru
- 3-4 morcovi
- un patrunjel
- o felie de telina
- 1-2 felii de gulie
- cateva boabe de piper.
Dupa ce totul a fiert, strecuram supa rezultata peste 250 gr. de taitei fierti separat in apa cu sare si limpeziti cu apa rece.
Pofta buna!
La 500 g de paste (6 porţii) se adaugă 200 g nuci râşnite, 100 g zahăr, 1 g scorţişoară şi 100 g unt înmuiat.
Tăiţeii fierţi şi limpeziţi se amestecă cu pesmetul (grişul) rumenit în untură (ulei) şi umflat cu puţină apă. Eventual, se poate adăuga zahăr după gust.
Ingrediente:500 g paste, 100 g parmezan, 400 g roşii, 50 g ceapă, 50 ml ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 1 g busuioc, 2 g piper, 10 sare.
PREPARARE
Ceapa şi usturoiul tocate mărunt se rumenesc într-o tigaie, peste care se adaugă apoi roşiile tăiate cubuleţe, înăbuşindu-se 7-8 minute. Pastele scurse se pun peste sos şi se amestecă până se îmbracă cu acesta.
Se serveşte pe farfurie, cu parmezan ras deasupra.
Ingrediente: 250 g paste, 3 linguri de ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, 60 g nucă de pinia, 100 g salam, 1 lingură frunze de pătrunjel mărunţite, sare.
PREPARARE
Usturoiul şi nuca de pinie se pun la rumenit, timp de 1 minut, în uleiul încins la foc potrivit, într-o tigaie, şi se amestecă continuu.
Se adaugă salamul tăiat bucăţi, pătrunjelul şi pastele fierte.
Se serveşte imediat.
Ingrediente: 250 g paste, 125 g ton în ulei, 50 g unt, 1 lămâie, 125 g smântână, ½ legătură pătrunjel, 2 g anason, 2 g piper, 15 g sare.
PREPARARE
Se zdrobeşte peştele cu o furculiţă în untul topit, se adaugă puţină coajă de lămâie şi anasonul măcinat.
Se pune şi smântâna, totul se fierbe la foc potrivit timp de 5 minute.
Se condimentează. Sosul obţinut se toarnă peste pastele fierte şi scurse şi se amestecă bine.
Se decorează cu pătrunjel şi felii de lămâie.
Varza curăţată se taie cât se poate de subţire, se sărează, se lasă 10-20 minute, după care se stoarce şi se pune la călit în untură încinsă, amestecându-se mereu şi adăugându-se sare şi piper.
Când varza s-a răcit, se adaugă pastele fierte, se amestecă şi se pune la cuptor pentru 10-15 minute. Se serveşte ca un fel de mâncare caldă.
Ingrediente: 250 g macaroane, 150 g şuncă, 150 g brânză, ½ pahar sos de roşii, sare, pesmet, 25 g untură.
PREPARARE
Macaroanele fierte se amestecă cu şunca tăiată bucăţele mici şi cu brânza rasă şi se aşează într-o cratiţă unsă cu grăsime şi presărată cu pesmet.
Deasupra se toarnă un sos de roşii, preparat din suc de roşii, zahăr şi unt.
Se dă la cuptor ca să prindă o coajă rumenă. Se serveşte imediat.
Ingrediente: 250 g macaroane, 50 g unt, 100 g caşcaval, ½ pahar sos alb, sare, pesmet, sos de roşii.
PREPARARE
Macaroanele fierte se aşează într-o cratiţă unsă cu unt şi presărată cu pesmet.
Se toarnă peste ele restul de unt încălzit, caşcavalul ras şi sosul alb preparat între timp (1 pahar lapte rece amestecat cu 1 lingură de făină se pune la fiert, amestecându-se mereu, apoi se adaugă 25 g unt).
Se dă la cuptor ca să prindă o coajă rumenă. Se servesc calde cu sos de roşii.
Ingrediente: 400 g macaroane, 300 g mazăre, 100 g bacon, 3 linguri ulei de măsline, 30 g unt sau margarină, 1 ceapă, 2 ouă, 80 g caşcaval ras, sare, piper.
PREPARARE
Se căleşte în unt ceapa mărunţită, în care se pune la înăbuşit mazărea.
Într-un alt vas se pune la prăjit bacon-ul tăiat cubuleţe, la care se adaugă mazărea înăbuşită şi sare, după gust.
Peste pastele fierte şi strecurate se pun sosul de mazăre, sarea, ouăle bătute şi piperate, caşcavalul ras şi totul se amestecă cu grijă.
Se serveşte imediat.
Ingrediente: 500 g paste, 3 linguri ulei, 400 g salată mexicană (gemüse), 1 legătură frunze de pătrunjel Pentru sos: 2 linguri muştar, 1 ardei iute mic, zeama de la ½ de lămâie, 4-5 linguri ulei de măsline, sare, piper.
PREPARARE
Pastele fierte şi strecurate se amestecă cu 2 linguri de ulei, se lasă la răcit pe un platoru, apoi se pun într-o salatieră.
Salata mexicană se înăbuşă, se strecoară,se lasă la răcit şi se adaugă la paste. La toate acestea se adaugă sosul.
Totul se amestecă bine, iar deasupra se pun frunzeşe de pătrujel mărunţite.
Ingrediente: 500 g macaroane, 300 g ficat ( de pasăre sau porc), 100 g unt, 100 g ceapă, piper, 100 g caşcaval, 50 g bulion, 50 g vin, 100 g untură.
PREPARARE
Macaroanele fierte şi încălzite în unt se pun pe un platou, iar deasupra se toarnă soté-ul de ficat şi se presară totul cu parmezan.
Soté de ficat: se căleşte ceapa tăiată mărunt în untură.
Când începe să se rumenească, se adaugă ficatul tăiat în mici cubuleţe şi se călesc împreună până ficatul capătă un luciu.
Se adaugă bulion, vin, piper şi 2-3 g apă şi se mai dă un clocot.
Ingrediente: 50g paste, ½ linguriţe sare, 150 g morcovi, 150 g ceapă, 100 g ţelină, 1 linguriţă unt, 1 lingură fiertură de legume, 1 vârf de cuţit de piper, 1 lingură smântână, 1 lingură brânză rokfor zdrobită, 2 linguri de amestec de mirodenii verzi.
PREPARARE
Legumele se curăţă şi se spală. Morcovii şi ceapa se tau rondele subţiri, ţelina felii. Acestea se rumenesc în unt topit, apoi se adaugă 400 ml apă şi fiertura de legume, pentru gust, şi se lasă să fiarbă 15-20 minute.
Se adaugă pastele fierte şi piperul. Apoi se amestecă cu smântâna.
Supa se poate servi presărată cu amestecul de mirodenii şi brânza zdrobită.
Se toacă 50 g şuncă, dar nu prea mărunt. Se pune în unt încins şi se adaugă smântână, toate fără să fiarbă.
Tăiţeii fierţi se amestecă cu şunca astfel preparată.
300 g tăiţei, 1 200 g lapte, 200 g zahăr, ½ baton vanilie, sare Tăieţeii se fierb în lapte clocotit cu puţină sare. Se adaugă vanilia tăiată în două, zahăr, şi se lasă să fiarbă acoperit pe foc mic 10-15 minute.
Carnea de pui se taie bucăţi şi se fierbe în apă. Se adaugă sare, puţin zarzavat tăiat rondele, o ceapă întreagă, care ulterior se aruncă.
Când toate sunt fierte, se încălzeşte într-o crăticioară untură, se adaugă un vârf de cuţit boia şi se căleşte pasta făinoasă.
Se stinge cu puţină zeamă şi se pune la supă.
Ingrediente: 600 g carne de vacă, 300 g ceapă, 50 g unt, 600 g cartofi, 2 ouă, 250 g făină, 5 g chimen, 3 g boia de ardei, 1 legătură vredeaţă, sare.
PREPARARE
Carnea de vacă tăiată bucăţi se pune la fiert în apa necesară pentru 4 porţii.
Se adaugă sare şi ceapa tăiată mărunt.
Se curăţă cartofii, se taie pătrăţele şi se pun în supă când carnea este aproape fiartă.
Se adăugă paste făinoase adecvate.
Se lasă să mai fiarbă 10 minute.
Se încălzeşte untul, se adaugă boia şi chimen şi când s-a încins bine, se stinge cu supă, se fierbe 5-6 minute şi se adaugă la supă.
Se poate pune în supă şi o foaie de dafin.
Se potriveşte supa cu sare şi se serveşte presărată cu verdeaţă tocată
Taitei cu branza de vaca (melci, melci ondulati, melcisori, scoici, spirale, tuburi).
Pastele fierte si scurse, apoi limpezite, se trec prin unt fierbinte, se amesteca cu o bucata de branza de vaca, framantata intre timp cu furculita si amestecata cu sare si putin zahar pudra. Se poate amesteca si cu o lingura de smantana.
Ingrediente: 250 g paste, 1 lingura de ulei de masline, 250 g carne prajita de porc, ½ de ardei rosu, 2 fire de telina, ½ legatura de ceapa verde, 1 legatura de frunze de coriandru, sare, piper. Pentru sos: 75 ml ulei de masline, ½ lingurita de mustar, ½ lingurita de zeama de lamaie, 1 lingura otet, ½ lingurita de zahar.
PREPARARE
Pastele fierte si strecurate se amesteca cu uleiul de masline si, dupa ce s-au racit, se rastoarna pe un platou.
Peste acestea se adauga carnea de porc taiata fasii, ardeiul feliat, telina, ceapa taiata marunt si frunzele de coriandru.
Se condimenteaza si se toarna sosul.
Pentru obtinerea sosului, se foloseste o sticla cu dop in care se pun uleiul de masline, mustarul zeama de lamaie, otetul si zaharul.
Toate acestea se agita energic. Sosul obtinut se toarna peste salata, se amesteca totul bine si se serveste la temperatura camerei.