Alegerea sosurilor

Hutton sosuri

Potrivirea pastelor cu sosul

Multe dintre paste, ca formă, sunt interschimbabile dar sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le aveți în vedere:

  • Sosurile ușoare, delicate se potrivesc cu pastele mai mici și/sau subțiri ca de exemplu fideaua sau melcișori
  • Sosurile de carne sau de legume merg bine cu pastele robuste ca pene, tuburi sau scoici
  • Sosurile dense, cremoase fac pereche bună cu formele ondulate, rotite ca spirale, melci, melci ondulați, pătrățele ondulate

Schimbarea formelor la paste poate face o diferență majoră într-o rețetă și-i poate da o nouă înfățișare. Gândiți-vă întotdeauna care e forma care se potrivește cel mai bine cu ingredientele și adaugă cel mai mult la aspectul final al mâncării.

Lista denumiri traditionale de sosuri

  • Sos ALFREDO – un sos alb devenit popular dupa Alfredo di Lelio la inceputul sec XX.
  • Sos BOLOGNESE – un sos rosu ragu consistent cu origini in orasul Bologna
  • Sos CARBONARA – un sos alb cu bucatele de carne, popularizat mai intai in perioada celui de-al doilea razboi mondial printre minerii de carbuni din Italia
  • Sos GENOVESE – un amestec antic de pulberi (?) devenit popular in orasul Genova
  • Sos MARINARA – sosul italian clasic de rosii, initial popularizat printre marinarii sec. XVI
  • Sos NEAPOLITAN – un sos rosu ragu clasic originar din orasul Napoli
  • Sos POMODORO – un sos usor, rapid, din rosii si busuioc 9pomodoro se refera la rosii)
  • Sos PRIMAVERA – un sos clar de zarzavaturi crete, proaspete,de primavara

O ultima, dar foarte importanta observatie: privitor la ce fel de ingrediente te-ai hotarat sa folosesti in retele de sosuri pentru spaghete, tine minte intotdeauna ca prospetimea si calitatea ingredientelor folosite vor avea un impact semnificativ in cat de delicioasa si nutritiva se va transforma mancarea ta.

Te sfatuiesc, deci, sa folosesti cele mai bune rosii, cele mai bune ierburi aromate si condimente, cele mai bune branzeturi si cea mai buna carne la care ai acces si pe care ti-o poti permite, asta pentru a obtine cele mai bune rezultate posibile in final.